Kolor tortu ślubnego, a tradycje weselne
Już od dawna tradycja chleba czy tortu na imprezie okolicznościowej była znamienna. W starożytności trzymanie się przekazywanych z pokolenia na pokolenie idei nadawało przyjęciom sens. Część wyszukanych tradycji nakazywała przełamanie nad głową ubranej w piękną suknię panny, która właśnie wychodziła za mąż wspaniałego, obfitego zbożowego placka. Co prawda nie mieszała się pewnie w jego wykonanie żadna cukiernia, a raczej babcia lub ktoś z rodziny, ale i tak stanowiła ciekawy punkt wesela. Najlepsze torty – cukiernia Poznań. Był to gest, a mimo wszystko wyznaczał drogę państwu młodym i wskazywał na to, że miało się im dobrze darzyć.Biała kolorystyka w tradycji ślubnej ma też znaczenie w przypadku tortu – a nie, jak się powszechnie wydaje – jedynie sukni. Od dawien dawna oznaczała ona zamożność. Na koszt miało wpływ wiele czynników. Jednym z nich była bardzo, ale to bardzo wysoka cena cukru. Ten powszechnie nazywany dziś białą śmiercią surowiec był drogi, a sama cena białego cukru sprawiała, że tort stawał się kosztowną przyjemnością. Mimo wszystko tort na wesele był potrzebny.
Tradycje i wierzenia bywają różne. Jednak daleko szukać wesela bez tortu. Samej popularności dekoracyjnych wypieków, białych tortów i innych słodyczy ślubnych dodaje na randze fakt, że tradycja tak nakazuje. Kult niezwykle wystawnego przyjęcia weselnego obowiązuje do dziś.
POLECAMY: śluby i wesela Poznań.